Ögonläkaren

02 december 2009 kl. 10:32 | Publicerat i Sonen Vilmer | 4 kommentarer
Etiketter: , , , , , ,

Igår vad jag med Vilmer till ögonmottagningen. Besöket tog två timmar, inte det lättaste att undersöka Vilmer. Han ville inte sitta still och han ville direkt inte titta på bilderna eller leksakerna som togs fram utan han kollade bara på läkarna. Eller så försökte han ta alla saker som läkaren höll i handen. De var två läkare som gjorde undersökningen. Resultatet av undersökningen blev: Kraftigt översynt, astigmatism (ett brytningsfel) och skelning.

Trots alla dessa ”fel” på ögonen så skulle vi ändå avvakta med glasögon. Han kommer att få göra om undersökningen till våren när han är lite äldre men troligtvis kommer gubben få glasögon! Har hela tiden tyckt att Vilmer inte ser bra på längre håll, man kan stå och vinka till honom lite längre bort och han ser en inte, nu fick jag ju det bekräftat. Så även om han är översynt vilket betyder att han ser bättre på långt håll så har han det här brytningsfelet som gör att han ser suddigt både på långt och nära håll. Hans sneda huvudhållning ibland kan tydligen bero på brytninsfelet han har.

Brytningsfel:

Brytningsfel, refraktionsanomalier hos barn innebär att ögat är för kort, för långt eller oregelbundet. Det gör att ögat inte kan fokusera synbilden på näthinnan, och då ser man suddigt. 

Om ögat är för kort eller för långt kommer bildens fokus att falla bakom eller framför näthinnan och den bild som hamnar på näthinnan är inte fokuserad och därför oskarp. Detta är bakgrunden till det vi kallar brytningsfel. Små brytningsfel kan hos unga personer kompenseras genom att linsen ändrar sin brytkraft genom att ändra sin form (ögat ackommoderar). Linsens förmåga att ändra form avtar ju äldre man blir.

Översyntet:

Vid översynthet ser man sämre på nära håll och bättre på långt håll. Synfelet är i regel medfött och upptäcks ofta genom att man blir trött och ansträngd i ögonen.
Om översyntheten är kraftig blir synbilden alltid oskarp, vilket gör att ögonen blir trötta mycket fort.

Bilden hamnar bakom i stället för på näthinnan, och bilden blir därför oskarp. Detta korrigeras med plusglas. Bilden kan även bli skarp genom att ögat ackommoderar (linsen ändrar brytkraft genom muskelspänning). Så gott som alla barn är översynta vid födseln. I de flesta fall rättar detta till sig när ögat växer. Översynthet i kombination med skelning är vanligt.

Ljusets brytning i ett översynt öga, med och utan glasögon

 Astigmatism:

Astigmatism är ett vanligt brytningsfel. Hornhinnan är då mer eller mindre oregelbunden. Det kan påverka synen så att du ser suddigt både på långt och nära håll.

Eftersom en skarp bild på näthinnan är viktig för att synskärpan ska utvecklas är det viktigt att tidigt upptäcka och korrigera astigmatism med glasögon. Astigmatism finns ofta i kombination med översynthet eller närsynthet.

Symtom vid brytningsfel

 • Ofta återkommande huvudvärk
 • Ovilja att läsa böcker och pyssla
 • Kisar, ögonen tåras vid synansträngning
 • Sned huvudhållning
 • Upptäcker inte föremål på avstånd

Behandling
Brytningsfel behandlas genom att brytningsfelet korrigeras med glasögon. 

Annonser

4 kommentarer »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

 1. Men lilla gubben 😦
  Inte konstigt då som sagt att han inte vinkar tbx eller har huvudet på sen.
  Skönt ändå att han inte fick glasögon nu, tänker bara på hur de glasögonen skulle få sitta ifred där..tror du inte han skulle riva av dem hela tiden?
  men det är ju bra att läkarna har koll på det hela.

  Mycket läkare har det blivit för dej nu vännen, har febern hans gått ner då?

  Kramar

 2. Nämen, liten. :/ Skönt dock att ni har koll! När synfelen kommer såpass tidigt så är det inte heller helt ovanligt att det växer bort med tiden.

 3. Nämen oj då. Vad skönt att ni fått veta hur det är. Är så svårt med de små när man förstår och anar att det kanske är ngt men inte vet säkert eftersom man inte kan fråga. Ha en trevlig helg.

 4. Skönt att träffa folk som lyckas ta reda på vad som är tokigt och sen veta vad som kan vänta i framtiden. Kommer synfelet tidigt händer det ju att de växer bort och även om det inte gör det så kommer Vilmer vara lika söt i glasögon som utan. 🙂

  Bra förklaring om översynthet förresten, har det själv med en släng astigmatism. För mig dröjde det dock till årskurs 7 innan jag fick glasögon.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


Entries och kommentarer feeds.

%d bloggare gillar detta: