Äggallergiker?

17 november 2009 kl. 11:53 | Publicerat i Allmänt, Sonen Vilmer | 3 kommentarer

En sak som jag har funderat ganska mycket på gällande svininfluensa vaccinet till bebisar under 1 år är det här med att veta om de är äggallergiker eller inte? De allra flesta små barn har ju aldrig ätit ägg, hur ska man då veta om de tål ägg? Min son äter inte så mycket annan mat än gröt också ammar han. Jag vet ju inte hur det är, kanske hade man märkt något genom bröstmjölken? Det är därför jag är lite orolig för att ge honom vaccinet, äggallergi är ju ändå den vanligaste livsmedelsallergin hos småbarn. Visserligen lär han ju inte få sprutan så länge han har feber…men ska prata med läkaren om detta tänkte jag.

Läste nu på Aftonbladet.se att många landsting har stoppat vaccineringen av små barn:

Verksamhetschefen Ingrid Berg anser att det måste utredas bättre hur vaccinet påverkar de minsta barnen. Flera andra landsting, bland andra Västerbotten, resonerar likadant.

– Vaccinet innehåller ägg, men många barn i den åldern har aldrig ätit ägg. Hur ska vi då kunna veta om de är äggallergiker?

Samtidigt säger Jan Liliemark, professor på Läkedelsverket att oron är överdriven:

– Det kan eventuellt finnas restprodukter av ägg i vaccinet, därför ska man inte utsätta svåra äggallergiker för det.
– Att därifrån dra slutsatsen att inte vaccinera några spädbarn är att gå alldeles för långt.

Annonser

3 kommentarer »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

 1. Vad konstigt det är med Vilmers temp, det har ju varit sådär länge nu väl?
  Det måste vara hemskt svårt att besluta om vaccin eller inte, det är ju svårt för en själv och då ska man ta beslut över de som inte kan föra sin egen talan, jobbigt!
  Du kan ju tänka på om du eller Niklas har någon på er sida som har äggallergi eller allergi, för det är hemskt ärftligt men annars kan man ju inte veta och det går ju såklart inte att utesluta vare sig ni har allergier eller inte.

  Kramar!

 2. Hejsan.
  Jag var inne o läste på p4 extra där man fick chatta om influensan du får kolla där så kanske du kan få svar på dina funderingar.
  Förstår att du tycker de är svårt att veta hur man ska göra.

 3. Hej! Alla vaccin som barnen får verkar vara odlade på ägg, så har de inte reagerat på tidigare sprutor så lär de inte reagera på svinisvaccinet. Gjorde pricktest på 6-månadersbebis idag, med positivt på ägg. Men vi vaccinerade henne förra veckan och det var inga problem. Men det finns ju såklart de som reagerar starkt, men då hade de ju märkt det vid tidigare vaccinationer, som sagt. Om vi inte redan hade vaccinerat bebisen skulle de ha gjort ett pricktest med vaccinet först.
  Lycka till, och hör gärna av dig på mailen om du vill!


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


Entries och kommentarer feeds.

%d bloggare gillar detta: