”Projekt sova bra på natten”

02 november 2009 kl. 14:51 | Publicerat i Sonen Vilmer | 1 kommentar
Etiketter: , , , , , , ,

Skrev ett inlägg på ett forum om Vilmers nätter och bad om råd, skrev upp på ett ungefär hur dagarna ser ut med sömn och mat. Fick en del svar och de flesta tyckte jag skulle försöka få i honom mer mat under dagen för att slippa amningarna på nätterna. Men hur sjutton ska man få i någon mat som inte vill ha? Sedan fick jag ett mail från en tjej som skrev om en metod som Anna Wahlgren gett ut…vet att hon fått mycket kritik för sina metoder, men vissa metoder tål att tänkas på. Men är det någon som har provat på detta? Känner ju att man nu efter så lång tid försöker man med det mesta!

 Här är mailet jag fick:

Hej!

såg ditt inlägg om 7-månaders som sover dåligt. Min första tanke är att det kanske är dags att införa lite mer och stadigare mat?

Min andra tanke är att du kanske skulle vara betjänt av Standardmodellen – en Anna Wahlgrenmetod – som jag själv använt och är mycket nöjd med.

Standardmodellen går ut på att man tillgodoser barnets behov av mat, lagom med sömn, aktiviteter osv under dagen, så slipper man göra det på natten. Det bygger på en fast rutin där man matar barnet på bestämda tider och låter barnet sova på bestämda tider. För varje ålder finns också angivet hur många timmars sömn per dygn barnet behöver.

Modellen är Äta, Aktivitet, Sova (istället för Äta, Sova, Aktivitet). Det betyder att barnet är utvilat när det får mat, och därför äter bättre. När barnet äter bättre har det mer energi att göra saker. Och när det har haft ork att vara aktiva sover de bättre. Förstår du vad jag menar?

Man gör alltså ett schema som utgår från det lilla barnets behov av mat och sömn. En 4-månaders behöver ca 15,5 timmars sömn per dygn. Om man vill ha 12 timmars natt återstår alltså 3,5 timmar att fördela på dagtid. En 4-månaders behöver förmodligen också sova 3 gånger under dagen, och naturliga sömnpass är 20 minuter, 45 minuter, 1,5 timmar och 2 timmar.

När det gäller maten lägger man också in i schemat 4 ordentliga måltider samt ett kvällsmål. I ditt fall skulle jag också lägga in ett nattmål. Men det är FÖRÄLDERN som bestämmer när barnet skall äta. På så vis slipper man det där snutt-ätandet som gör att barnet aldrig är riktigt hungrigt, och inte heller blir riktigt mätt.

Det var själva modellen, sömnen och maten. Man gör alltså ett schema som – i ditt fall – sträcker sig från tex 7 på morgonen till 19 på kvällen. I det schemat skall ingå 3 sömnpass om sammanlagt 3,5 timmars sömn (tex ett pass på 45 minuter på förmiddagen, ett pass på 2 timmar mitt på dagen och ett pass på 45 minuter på eftermiddagen). Där skall också få plats 4 ordentliga måltider samt ett kvällsmål. Bestäm också en tidpunkt på natten när barnet skall få sitt nattmål.

Ett exempel på ett sådant schema kan se ut såhär:

07.00 Mat, umgänge, mat, passiv social delaktighet
08.45 Sova 45 min
09.30 Mat (kl 11), Social delaktighet, umgänge
11.30 Sova 2 tim
13.30 Mat, Social delaktighet, umgänge
15.30 Sova 45 min
16.15 Mat, umgänge (Nattslurk 18.30)
19.00 Godnatt!
04.00 Nattmål

När man bestämmer sig för ett schema är det viktigt att komma ihåg att det tar ca 3-4 dagar innan barnet fattat galoppen, och sedan kanske ytterligare en vecka innan det sitter ”i kroppen”. Så man får ha lite tålamod, och man får ha tänkt igenom sitt schema rätt noga innan man kör igång. För när man väl kör igång, då gäller det att man INTE tvekar, barnet kommer ju märka att något är annorlunda och då får man möta det med övertygelse. Och man behöver följa schemat slaviskt under en period, och undvika situationer som kan ställa till det (typ resa bort, gå på stan och hoppas att hon somnar i vagnen osv). Men efter ett tag, när det satt sig, då är det hur smidigt som helst. Rutinen kan man ju ta med sig vart man än ska.

Vår son kan praktiskt taget somna vart som helst, bara det är på rätt tid. Han behöver inget särskilt ställe, någon särskild snutte, eller ens att det är någon särskild som nattar honom, bara tiden och rutinen (vi buffar och säger en ramsa, men vem som helst kan lära sig ramsan och vem som helst kan lära sig buffa) stämmer.

I standardmodellen ingår också en mängd olika redskap för att möta lite svåra situationer, typ ”men vad gör man om barnet vaknar innan det ska” och sånt.

Om detta verkar vara något för dig bollar jag gärna idéer och schemaförslag.

Skickade ett mail till henne och fick tillbaka detta:

Min skrutt åt också dåligt tills jag började med nya rutiner. Jag tror att det ena ger det andra så att säga, maten påverkar ju sömnen (man sover bättre på en mätt mage) och när man r utvilad och pigg har man mer energi att äta.

Gör såhär: Fundera över ett schema som innehåller 14 timmars sömn för honom, uppdelat på ett nattpass och 3 dagpass. Tex ett förmiddagspass på 45, ett mitt på dagen på 1,5 timmar och ett på eftermiddagen på 45 minuter. Förlägg sovpassen så att han är vaken 3 timmar sammanhängande innan han ska sova för natten.

I schemat ska du också få in 4 måltider och en kvällsslurk. Låt det gå 3-4 timmar mellan målen (utom sista kvällsslurken som kan komma tidigare).

Eftersom han är van att äta på natten, så kan du en tid ha kvar 1 nattmål för att sedan successivt ta bort dem. Bestäm tid för det nattmålet (vanlig tid är klockan 4, många barn vaknar då).

För att detta ska fungera så behöver du en strategi för att hantera både nattning och eventuella uppvak, som INTE innebär att amma till sömns. Jag återkommer om detta så kan du fundera vidare över ett schema som passar er. Tänk på att ett sådant måste vara noga noga genomtänkt, för det ändrar du inte på sedan (jo, när han växer och blir större och får ett minskat sömnbehov), men det måste få lov att sätta sig. Ge det MINST 10 dagar, och håll benhårt på det. Han har ju en storasyster också, och hennes eventuella dagistider eller aktiviteter måste ju tas hänsyn till, så att det inte krockar menar jag.

Schemat vi nu har kommit fram till är detta:

Om du vill att han ska äta mer av vanlig mat, får du nog låta bli att ”nöd-amma” eller vad man ska kalla det. Bestäm fyra mål mat om dagen då både vanlig mat och amning skall få plats samt ett kvällsmål. Då ger du mat först, och ammar efteråt. Och det kommer ge sig med den vanliga maten, det är jag övertygad om!

7.00 Amma och ge gröt direkt efteråt. Morgontvätt.

9-9.45 Sova 45 minuter

10.00 Lunch: Smakportion av mat + amma direkt efteråt.

12-13.30 Sova 1,5

13.30 Mellanmål: Gröt + amma direkt efteråt

16.15-17.00 Sova 45 minuter

17.00: Middag: smakportion av mat + amma direkt efteråt

19.30: Välling + amma direkt efteråt
20.00 Godnatt.

Annonser

1 kommentar »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

  1. Hoppas detta kan hjälpa då, men håller med dig om att det måste vara svårt att få i honom om han verkligen inte vill, kan ju liksom inte tvångsmata direkt…svårt det där.
    Men skönt att kunna bolla lite ideer och tankar med andra i liknande situation.

    Kramar!


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


Entries och kommentarer feeds.

%d bloggare gillar detta: