Svårt att ta till sig…

13 augusti 2009 kl. 11:57 | Publicerat i Allmänt | 2 kommentarer
Etiketter: , ,

Oftast är det ju så att äldre har lite svårt att ta till sig nya rön som kommer hela tiden. Visst, det har en annan också ibland eftersom det ändras hela tiden. Allt kanske man inte ska tro på. En sak är ju det här med bilsäkerheten, ofta får man höra: ”ja tänk när mina barn var små, då stod de mer upp än satt i bilen” Men vad de inte verkar förstå är att trafiken ser annorlunda ut idag än för 25 år sedan och bilarna tillverkas också lite annorlunda nu för att hålla bättre vid en krock, men då medför det istället andra personskador såsom Whiplash tex.  En annan sak som jag har tänkt på nu i samband med att man har en liten bebis, är PSD (plötslig spädbarns död) Satt och pratade med mina svärföräldrar om detta att det är ryggläge som gäller. Förr var det alltid magläge som rekomenderades. Svärfar var inte sen med att säga: Ja, det är lite löjligt….han menade på att det ändras hela tiden och att man ska göra lite som man själv vill. Självklart har han en liten mening med det. Men man får ju komma ihåg att forskningen faktiskt går framåt och vissa saker kanske man ska ta på lite mer allvar. Jag sa att det faktiskt visat sig stor skillnad på det här med ryggläge, att dödsfallen har sjunkit drastiskt. Kom inte ihåg siffrorna just då tyvärr, men kollade nu:

Råden till föräldrar att bland annat låta barnen sova på rygg och att inte röka ledde till att förekomsten av plötslig spädbarnsdöd i Sverige på några få år minskade drastiskt. Efter att ha legat på över 1 barn per 1000 levande födda 1991 hade den sjunkit till 1 barn per 10 000 år 2007. Dessa siffror motsvarar ungefär 140 dödsfall under 1991 och 13 under 2007. Sammanlagt har många hundratals barn räddats till livet genom denna kampanj, en framgång som endast kan jämföras med införandet av allmänna vaccinationer.

Så det är ju en ganska stor skillnad nu som ni ser. Anledningen till att man sa förr att magläge var bättre var att ifall de skulle kräkas. Men nu är det så att de har kommit fram till att när bebisar kräks så går dykreflexen in, dvs reflexen barn under 1 år har när de dyker under vattnet. Struphuvudet stängs när vatten och andra vätskor åker ner i svalget. När bebisar kräks lite grann ser man ju ofta att det rinner ut i mungiporna, därför är det är inte farligt att de ligger på rygg och kräks.

Annonser

2 kommentarer »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

 1. Javisst ändras det hela tiden men som du säger så ändras ju allt och då även trafiken t.ex.
  Sådant här måste man ju hela tiden uppdatera sig med, viktiga saker!
  PSD är så otäckt och där har jag verkligen försökt ta till mig info då jag är barnvakt endel, tänk om nåt sådant skulle hända!
  Men vilken skillnad,det visste jag inte. Skönt att det går framåt. Intresant att du tar upp sånt här 🙂

  Hopaps dagen varit bra.
  Kram kram!

 2. Så sant att utvecklingen går framåt -och tur är väl det- men det går fort också. J´s mamma jobbade som dagmamma för 15 år sedan och har redan föråldrade kunskaper ..och åsikter ibland…
  Ibland kan jag känna att det blir påfrestande att ta kommentarer och påpekanden om ”så var det förr och jag förstår inte varför det nya är så noga”. Så irriterande att behöva förklara sig hela tiden, då är det skönt att ha vetenskapliga fakta att ta fram. 🙂


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


Entries och kommentarer feeds.

%d bloggare gillar detta: