Sömnlös natt

10 april 2009 kl. 11:21 | Publicerat i Allmänt, Sonen Vilmer | 2 kommentarer
Etiketter: , , , , , , ,

Natten har varit lite jobbig, det är väl bara att börja vänja sig kanske? Vilmer har skrikit en hel del och han har inte haft ro att ligga vid bröstet. Tycker det är ofta så att han krånglar vid bröstet just på nätterna. Vem vet han kanske inte vill ha mat då? Men när han har krånglat en stund och jag har gjort allt så blir han äntligen lugn igen och börjar puppa. Sedan kan det kanske också vara så att det var svårare att äta inatt då han var så tät i näsan och lite slemmig i halsen, det lät i hela näsan på honom när han andades så tyvärr lyckades han inte komma ifrån snuvan! Nu är det bara att hålla tummarna för att det inte ska bli värre…

Vi var ju iväg och vägde lillkillen igår och visst hade han gått upp. På 6 dagar hade han gått upp 300 g så det kändes jätteskönt. Han ligger på exakt 3 kg så nu har han gått förbi sin födelsevikt som var på 2910 g. En stor lättnad faktiskt att han gått upp såpass mycket. Han hade också växt 2 cm så nu är han 50 cm lång (iofs är det väl inte alltid längden stämmer precis när de föds eftersom de bara lägger ett måttband bredvid bebisen och mäter, blir ju inte så exakt då) BVC-tanten sa också att han är lite gul och det vet vi ju redan, det har alltså inte gått bort riktigt än. Det kan ta ett tag innan det gör det sa hon.

Idag kommer mina föräldrar hit, pappa ska hjälpa oss att sätta in en dörr mellan garaget och det nya blivande groventrén också ska vi passa på att äta lite påskmat!

Hoppas ni får en trevlig långfredag!

Redan en Charlton supporter som far sin...vad annars?

Lite info om RS-virus:
RS-virusinfektioner är vanliga hos både barn och vuxna, särskilt under vinterhalvåret. De är mycket smittsamma och sprids bland annat genom direktkontakt, hosta och nysningar. Vuxna och äldre barn som smittas får oftast vanliga förkylningssymtom, men spädbarn och riktigt gamla människor som smittas kan få svårare besvär och behöver ibland sjukhusvård.

Karakteristiskt för RS-virus hos barn är hosta och snuva med segt slem.

 • snuva
 • hosta
 • lätt feber
 • irriterade ögon
 • öronvärk.
 • Blir infektionen allvarligare kan barnet få:

 • Mer ansträngd hosta.
 • Svårare att andas. Andningen kan vara väsande, pipande och smärtsam.
 • Spädbarn kan få andningsuppehåll.

  Behandling
  Vid lindriga besvär vårdas barnet som vid en vanlig förkylning. Små barn kan man ge näsdroppar med koksaltlösning för att underlätta andningen genom näsan. Äldre barn kan få vanliga näsdroppar. Man kan höja huvudändan på barnets säng för att minska svullnaden i näsans slemhinnor.

  Små barn kan bli så trötta av sin sjukdom att de inte orkar äta. Därför kan man behöva hjälp på sjukhus med att rensa luftvägarna och ge vätska och näring till barnet. Ibland ges barnet också extra syre.

  När ska man söka vård?
  Man ska söka vård direkt på en vårdcentral eller akutmottagning om barnet:

 • Är trött och ointresserat av omgivningen.
 • Har en ansträngd andning eller andningsuppehåll.
 • Hostar mycket.
 • Är blekt eller blåaktigt.
 • Inte orkar äta.
 • Kissar mindre än vanligt.
 • Man kan alltid ringa sjukvårdsrådgivningen för råd.

  Framförallt spädbarn och äldre kan få allvarliga besvär
  RS-virus, respiratoriskt syncytievirus orsakar epidemier över hela världen varje år, oftast under den kalla årstiden. I Sverige infaller de för det mesta någon gång mellan november och mars. För vuxna och äldre barn som insjuknar är en RS-infektion vanligen lindrig och ofarlig och ger oftast bara besvär som liknar en vanlig förkylning. Spädbarn och äldre människor riskerar att bli svårare sjuka och kan i vissa fall behöva sjukhusvård.

  De barn som riskerar att få allvarligare infektioner är framför allt:

 • spädbarn under två månaders ålder
 • barn som är födda mer än 5 veckor för tidigt, fram till de är ett år gamla
 • barn med immunbristsjukdomar
 • spädbarn som har en kronisk lungsjukdom
 • spädbarn med hjärtsjukdomar
 • barn med olika neurologiska sjukdomar.
 • Bland vuxna är det framför allt äldre människor och de som har immunbristsjukdomar som drabbas av allvarliga RS-virusinfektioner som kräver sjukhusvård. Vanligtvis har de då fått lunginflammation.

  Ibland krävs vård på sjukhus
  En till två procent av de spädbarn som insjuknar i RS-virusinfektioner behöver vårdas på sjukhus. Av dem vårdas några få på intensivvårdsavdelning och i enstaka fall behöver barnet hjälp att andas i respirator.

  På sjukhuset får barnet i första hand hjälp med att få i sig tillräckligt mycket vätska och näring, vilket kan ges via en plastslang som går via näsan ner till magsäcken eller via dropp. Ibland får barnet även syrgas. Barnet kan också få inhalationsbehandling och näsdroppar för att underlätta andningen.

  Hos barn som sedan tidigare löper risk att utveckla astmaliknande andningsbesvär, kan en RS-infektion påskynda förloppet.

  RS-virus smittar lätt och de flesta barn insjuknar någon gång under sina första två år. Man blir inte immun mot sjukdomen och därför kan man bli sjuk igen, men oftast får man lindrigare besvär vid ett återinsjuknande än första gången man blir sjuk. RS-virus smittar genom direkt och indirekt kontakt och via så kallad droppsmitta, det vill säga av saliv och slem som sprids via till exempel hosta och nysningar. Viruset kan överleva i flera timmar på leksaker, handtag och kläder.

  Inkubationstiden, den tid som går från det att man smittas till dess att sjukdomen bryter ut, är tre till fem dygn.

  Hur skyddar man sig bäst mot smitta?
  Tvätta händerna ofta i tvål och vatten eller köp desinfektionssprit på apoteket. Se till att också syskonen tvättar händerna ofta och att de inte pussar på bebisen när de är förkylda.
  Har ni inga andra barn i familjen så försök undvik situationer där ni behöver umgås med förkylda vuxna eller förskolebarn.

  Annonser

  2 kommentarer »

  RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

  1. Vad tråkigt att han inte klarade sig undan det då. Jag hoppas också att det inte blir sämre, skönt att han hade gått upp, han är ju bara så söt den lille krabaten 🙂

   Tack så jätte mycket min vän! Jag är övertygad om att det blir en fin långfredag även för er 🙂
   Många kramar!

  2. Usch då, snuvan kom även till lillen:(
   Håller tummarna för att det inte blir värre nu bara..

   Puppa…antar att det är lika som amma??
   *s*

   Han är så go, skulle verkligen vilja hålla i honom.
   Imorrn får jag iaf umgås med min guddotter(brorsdottern) när vi åker till Åland*längtar*
   Hon är 1 år nu, fyllde i början av mars & full fart tydligen:))

   Kram & fortsatt trevlig långfredag


  Kommentera

  Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

  WordPress.com Logo

  Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

  Google+-foto

  Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

  Twitter-bild

  Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

  Facebook-foto

  Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

  w

  Ansluter till %s


  Entries och kommentarer feeds.

  %d bloggare gillar detta: