Vecka 33

11 februari 2009 kl. 20:02 | Publicerat i Gravid med bebis nr 2 | 3 kommentarer
Etiketter: , , , ,

Barnet kan nu skilja på ljus och mörker och pupillerna kan vidga och dra ihop sig. Precis som en nyfödd bebis sover barnet mestadels av tiden. Barnets lungor är nästan helt färdigutvecklade och deras alveoler är täckta med surfactant som ska hjälpa barnet att andas när det är fött. Det samlar på sig fett som värmer och skyddar och barnet ökar en hel del i vikt under graviditetens sista veckor. Nu ligger det oftast i rätt ställning inför födseln, det vill säga med huvudet nedåt.

Förutom att gråta så kan nu bebisen göra allt som en nyfödd 40 veckors bebis kan. Det börjar bli trångt om utrymme inne i livemodern, men bebisen kan fortfarande sparka och röra sig.
Om bebisen föds denna veckan så är lungorna sannolikt starka nog att fungera utan hjälp, men den kan ändå behöva vård av specialisttränade läkare och sköterskor.
Din livmoder befinner sig nu c:a 15 cm ovanför din navel. Din viktökning ligger förmodligen mellan 10-13 kg. Under de sista veckorna upplever många att de behöver kissa oftare. Livmodern trycker på urinblåsan och kan göra att du behöver gå på toaletten ofta. Din livmoder har blivit c:a 500 gånger större än den var innan du blev gravid

Längd: 43 cm, vikt: 2,2 kg

Tycker magen sitter högre upp nu, eller? Iofs står magen som högst i v.35-36, alltså att livmodern ligger högt då. Sedan sjunker magen allt eftersom bebisen trycker sig neråt i bäckenet.

Annonser

3 kommentarer »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

 1. 😀

 2. Vilken kanonkula du ;)Tänk vad mycket dem kan redan.

  Jodå, har haft lite flyt i kortspelet ikväll 🙂 Ja, ungarna gillar ju verkligen snön.
  Jag bor utanför Sölvesborg, Hällevik som ligger i Blekinge, har nära till havet så här brukar det inte vara så vitt direkt, lite mysigt är det ju faktiskt.

  Jag har 3 syskon och är nästyngsta, vi är 3 flickor och en kille.

  Kramar!

 3. Vilken mysig mage du har!
  Lycka till =)


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


Entries och kommentarer feeds.

%d bloggare gillar detta: