Har hon rätt att få veta?

22 september 2008 kl. 10:23 | Publicerat i Allmänt | 2 kommentarer
Etiketter: , , , , , , , ,

Har följt en diskussion på ett forum och undrar hur ni ställer er till detta, vad tänker ni och hur skulle ni göra?

En tjej väljer att bli gravid via krogen eftersom hon inte har något förhållande och jättegärna vill ha barn. Alltså har hon oskyddat sex för att kunna bli gravid och inte berättar för den blivande pappan. Lyckligtvis (!) blir hon gravid, men kort efter detta träffar hon en kille som hon inleder ett förhållande med. Han lovar att se det här barnet som sitt eget. De gifter sig och allt är frid och fröjd. Nu är ”deras” dotter 16 år och mammans samvete börjar nog smyga sig fram. Hon funderar nu på att berätta sanningen, men är inte säker på om hon ska göra det eftersom dottern faktiskt tror att hennes ”pappa” är pappa. Hon har ingen aning om hur det egentligen ligger till och på papperet står ”pappan” som fader eftersom han och mamman är gifta. Risken är faktiskt väldigt minimal att hon skulle få reda på sanningen…

I den här tråden är det väldigt många som har skrivit. Den har delats upp i två grupper. Ena gruppen tycker inte mamman ska berätta något för dottern eftersom dottern är en i känslig ålder och kommer att ta det här hårt. Andra gruppen tycker absolut att hon ska berätta, det skulle hon ha gjort för längesedan och konsekvenserna får faktiskt mamman ta nu. Dottern har rätt att få veta sanningen och hon har rätt att få veta vem hennes biologiska pappa är. Sedan får hon själv avgöra hur hon vill göra om hon vill kontakta pappan eller inte.

Efter många om och men så har mamman beslutat att berätta för dottern. Hon och ”pappan” ska ta med dottern till familjerådgivningen och där berätta hur det hela ligger till. Sedan ska mamman leta reda på den biologiska pappan och berätta för honom. Mamman ska också erbjuda sin dotter en kontaktperson och psykolog som ska hjälpa henne genom det här.

Ja, vad tycker ni. Har dottern rätt att få veta vem hennes pappa är? Gör mamman rätt i att berätta nu eller vore det bättre om hon höll tyst för att skona sin dotter och alla de inblandade?

Annonser

2 kommentarer »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

 1. Vad svårt..
  Men jag tycker att hon ska berätta, egentligen skulle hon ju ha gjort det för läänge sen!
  Men det kommer bara bli svårare & svårare ju längre hon väntar.
  Men tillslut kanske det blir barnbarn att berätta för också, så jag tycker att hon ska berätta nu.
  Jag fattar inte varför hon ”hymlade” om det i första stund, då hade det inte alls varit särskilt komplicerat eller svårt för dotterna att förstå.
  Man ska alltid berätta på en gång hur saker & ting ligger till.
  Kram

 2. Jag håller med Linda och kan inte förstå hur hon kunnat göra så här och tigit om det hela tiden. Tänk på den mannen som faktiskt är pappan då, och dottern växer ju visserligen upp med ”sin” pappa men allt är ju på falsk grund. Det är jätte svårt men jag tycker att sanningen ska fram och att mamman nu får ta konsekvenserna av sitt handlande. Lider med flickan vars liv kommer bli ett helvete.
  Vad tycker du själv då?
  Kramar!


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


Entries och kommentarer feeds.

%d bloggare gillar detta: