Den nya sjukförsäkringen

04 juni 2008 kl. 07:53 | Publicerat i Nyheter, Värk, känsligt | 16 kommentarer
Etiketter: , , , , , , , , ,

De nya sjukförsäkringsreglerna kommer att klubbas i riksdagen idag. Från och med i sommar blir det tuffare att vara sjuk..ja ännu tuffare.

De nya reglerna innebär bland annat att ingen ska få sjukpenning längre än ett år. Undantag görs för personer som ”drabbats av en mycket allvarlig sjukdom.”
För att undvika att det går så långt ska den som blir sjuk regelbundet testas mot arbetsmarknaden. Under de första tre månaderna ska Försäkringskassan ta reda på om den sjuke trots allt skulle kunna klara av sitt vanliga jobb. Kanske kan arbetsplatsen anpassas? Efter tre månaders försäkring ska man se om den sjuke kanske skulle kunna klara av andra uppgifter på samma arbetsplats. Om ett halvår går utan resultat ska man börja titta på den övriga arbetsmarknaden.

Just nu är jag så himla glad att jag har ett mål, vilket jag inte har haft på många år tillbaka. Jag är glad att jag kan säga till försäkringskassan nu vad jag vill och vad jag kanske kan göra. Hade det varit för bara 2 år sedan hade jag fått panik inför de nya sjukförsäkringsreglerna, jag förstår om andra långtidssjukrivna just nu känner den paniken och stressen inför detta. Det jag dock oroar mig lite för är ju, tänk om jag inte klarar av tandsköterska yrket? Vad händer då? Men på nåt sätt så känner jag att jag inte vill tänka på det, den dagen den sorgen ungefär. Nu är målet att klara av utbildningen först och främst.

Om riksdagen godkänner regeringens förslag införs en rad förändringar i sjukförsäkringen från och med den 1 juli. Tanken med förslaget är att förhindra att tusentals svenskar hamnar i långa passiva sjukskrivningar. Man får vara sjuk max ett år.

 * En rehabiliteringskedja införs: de första tre månaderna betalas sjukpenning ut om man inte kan återgå till sina vanliga arbetsuppgifter. Mellan tre och sex månader prövas om den sjukskrivne kan göra något annat jobb på sin arbetsplats, i annat fall ska denne söka nytt jobb i hela landet.

* Efter sex månader måste sjukskrivna, som inte förväntas komma tillbaka till sin arbetsplats, söka nytt jobb. Den sjukskrivne kan få tjänstledigt för att söka andra jobb.

* Sjukskrivningar kan vara i max ett år, därefter finns möjlighet till en förlängning på 18 månader. För de svårast sjuka, till exempel cancersjuka eller personer med neurologiska sjukdomar, slopas ettårsgränsen för att få sjukpenning. Deras sjukskrivning begränsas inte i tid och de får en ersättning motsvarande 80 procent av lönen.

* Tidsbegränsad sjukersättning (förtidspension) avskaffas.

Annonser

16 kommentarer »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

 1. Det ska vara tufft att vara sjuk. Det ligger liksom i sjukdomens natur. Vi ska inte jobba för att göra det behagligt att vara sjuk! Målet är ju att sjuka ska bli friska. Ingenting annat.

 2. Tack för gratulationen. Ska försöka läsa ikapp din blogg… men jag är så efter så det är skrämmande just nu.

  Ha en bra kväll

 3. Det är llite svårt att begripa sig på vad de menar med de nya reglerna. Har själv varit sjukskriven snart fem år nu och har aldrig velat något annat än komma tillbaka till arbetet som lärare eller annat passande. Men hur gör man när rehabilitering aldrig påbörjas? Har aldrig fått frågan från läkare varför jag inte jobbar. De har liksom svaren klara redan. Det tradionella orsak-verkantänkandet alltså. Man anses inte ansvarig och möjligheter till förbättringar anses inte finnas. Och nu ska inte tillfällig sjukersättning finns heller… hmm..socialbidrag får bara barskrapade människor så vad händer med en..hmm får väl leva slut på besparingarna först. Över 30 år kvar till ordinarie pension.

  Tycker jag synd om mig själv? Möjligt men det upplever jag inte själv för jag har kämpat länge med att få rehabinsatser och till och med jobbat gratis på skolor när jag klarat av det för att bevisa att jag vill. Tror det är Försäkringskassan och sjukvården som bestämt sig för att förpassa vissa utanför arbetslivet för att de inte har tro nog att se människors potentialer. Tur att jag fortfarande har hoppet kvar. Kanske stort motstånd i livet pressar fram guldet. (?)

 4. Jag kommenterar oxå detta, detta är vad jag känner personligen och hur jag tycker att det drabbar mig:

  http://manipulateyou.wordpress.com/

 5. Ja visst, det ska inte vara en dans på rosor att vara sjuk, å det är det inte heller.
  Först o främst har man sin sjukdom o sen ska man tampas o försöka överleva.
  Man blir inte friskare av osäkerheten o rädslan som detta medför.
  Själv har jag varit sjukskriven länge, men var så j*la less på FK så jag tog ett hopp rätt ut, eller vad jag ska säga.
  Sökte jobb o fick, o hittiills går det bra, har arbetat i en vecka nu efter 8 års sjukskrivning. Men så dåligt som jag mådde på slutet nu pga FK ändrade regler o osäkerheten där kom jag fram till att jag inte kunde göra med ett lämpligt jobb.
  Tycker inte att vi ”ärliga” personer ska drabbas utav de ”oärligas” val, de som bara lever på systemet. Nää usch hur detta blivit, folk kommer INTE bli friskare utav detta.

 6. Är så jävla skönt att alla latryggar ska ut och jobba nu,har haft ont i mitt knä i 2år…… Men måste bita ihop…. Ska jag betala för alla lata som är sååååååå sjuka?
  Har betalt nästan 200.000 tusen i skatt i år,hoppas att dom kommer till bättre användning nu!!!!
  Heja Reinfeldt!!!!!

 7. Jamen grattis till dig då Christer att du är en sån kämpe….

  Kanske skillnad på att ”bara” ha ont i ett knä än att ha ständig värk i hela kroppen och ha ångest. Du kanske inte har lika ont som mig? Kan du ju inte ha eftersom du klarar av att jobba. Kanske har du inte så mycket i huvudet att du förstår att vi människor är enskilda indvider och därmed har alla olika smärttrösklar.

 8. Till Christer:

  Hur j-a korkad är du då?? Menar du att alla som är sjuka bara simulerar? Om det funkar att bara”bita ihop” så har du nog inte såvärst ont i lilla knäet.

  Min älskade hustru har diagnos ”Kronisk lumbago” på en ryggskada. Två diskar i ryggraden är borta och det innebär att hon har kroniskt ryggskott ungefär. Dessutom har hon fibromyalgi och panikångest, vilket är följdsjukdomar av ovanstående. Jag VET att hon hellre skulle slippa sina smärtor och jobba, än att få betalt för att vara hemma.

  Jag blir så förbannad när folk har mage att kalla henne för ”latrygg” och simulant. De vet inte vad de talar om men det är väl lätt så länge man inte är drabbad sjölv. Att man inte är orolig för ekonomin har jag full förståelse för om man drar in tillräckligt med deg på ett halvår för att betala 200 släng i skatt.

  Sådana individer borde inte ens ha nån yttranderätt i såna här frågor. Dom borde bara hålla käft och betala och vara glada att de får bidra till att de sämre bemedlade i samhället trots svåra sjukdomar ändå kan föra en dräglig tillvaro.

  Det har inget med politisk åskådning att göra. Det kallas medmänsklighet. Kom ihåg det när knäet går av, för det hoppas jag vid gud att det gör.

 9. Lasse: Himla bra skrivet! Jag hoppas det går bra för din fru, har ju själv fibromyalgi och ångest. Det enda man önskar är att bli av med smärtan och kunna jobba…vem vill gå hemma med 8000 kr i månaden och dessutom ha ständig värk när man skulle kunna jobba och få ut 15000 kr i månaden istället utan att ha dessa smärtor. Tror inte att det är många som vill hamna i den situationen…men ibland önskar man så innerligt att de som inte förstår en vacker dag blir drabbade själva!!

 10. Det verkar som om vissa tycker det är så jobbigt att jobba när man är frisk. Desa borde kanske satsa på ett jobb som ger mer mening så att de får ha kul den stora del av livet de tillbringar på arbetet så att de inte känner sig avundsjuka på de som ”latar sig” genom sjukskrivning.

  Att arbeta har alltid varit mitt främsta och ästan enda intresse då jag är helt ointresserad av att skaffa familj och barn och inte har några särskilda fritidsintressen. Det är ju mycket mer lönande, roligt och statushöjande än att vara sjukskriven, lida och göra ekonomisk brakförlust. Dessutom ger det ett snyggare CV och respektfullt istället för nedlåtande bemötande från andra. Så inte är då jag sjukskriven pga lathet precis…

 11. Hej, det stämmer inte att tex cancersjuka blir undantagna. De nya sjukförsäkringsreglerna kommer att innebära att även de med allvarliga sjukdomar som Cancer kommer att bli prövade i den sk ”rehabiliteringskjedja” som övriga sjukskrivna, vilket innebär att din arbetsförmåga skall prövas mot hela arbetsmarknaden efter en viss tid. Den som varit sjukskriven över ett år pga en sådan allvarlig sjukdom kan visserligen ansöka om ”Fortsatt sjukpenning” där du har kvar den 80% sjukpenningen och inte har en bortre gräns, men gruppen som kan beviljas detta är så snäv att de som kan komma ifråga i stort sett skall vara aktuella för palliativ vård. Så här står det i det brev jag fick från FK:

  ” Du kan ansöka om fortsatt sjukpenning om du har en mycket allvarlig sjukdom. Med mycket allvarlig sjukdom menas i det här sammanhanget att sjukdomen är så svår att det finns ett påtagligt hot mot den sjukes liv inom de närmaste månaderna”. Detta står även på Försäkingskassans hemsida. Inget roligt brev att få hem i brevlådan när man som jag är drabbad av cancer!

  Alla andra får den 75% ersättningen och kommer då att prövas mot hela arbetsmarknaden. Har du som jag en metastaserad cancer och står på ständiga behandlingar med allt vad det innebär av biverkningar spelar ingen roll. Klarar du inte att komma tillbaka 100% till ditt arbete, klarar inte din arbetsgivare hitta ett lämpligare arbete efter de maximalt antalet dagarna så blir man arbetslös. Du har heller inte rätt att vara kvar hos din arbetsgivare på deltid med utfylld ersättning från försäkringskassan om du skulle klara det.

  Frågade också försäkringskassan om man då inte har rätt till sjukersättning på hel eller deltid? Enligt dem så är det dock inte så enkelt. Arbetsförmågan skall då vara så nedsatt att ingen rehabilitering kan göra att personen får tillbaka någon arbetsförmåga. Personen skall även ha prövats mot alla andra jobb på hela arbetsmarknaden inklusive skyddade anställningar via arbetsförmedlingen innan detta kan bli aktuellt. Frågade då hur detta var praktiskt möjligt att genomföra för Försäkringskassan, men fick inget tillfredstställande svar. Den tidsbegränsade sjukersättningen är borttagen och den nuvarande innebär förtidspension.

  Jag frågade också om man inte prövas individuellt, utifrån den situation man är i som sjuk. Nej blev svaret. Försäkringsläkaren har en rad typexempel på olika diagnoser som de utgår ifrån. Den nämnd som tidigare prövade din ansökan är också borta, du är utlämnad till handläggaren och försäkringsläkaren. Försäkringsläkaren behöver inte vara specialist på den sjukdom som du har.

  Jag har metastaserad bröstcancer och har stått under medicinsk behandling sedan våren 2006. Jag önskar givetvis att jag genom de behandlingar jag får skall kunna leva så länge som möjligt och kunna leva så bra som möjligt under tiden jag står under behandling. Jag har genomgått en lång rad olika behandlingar som gett mig diverse biverkningar tex trötthet, illamående, håravfall, sänkt immunförsvar som även medfört sjukhusvård mot infektioner och blodpropp. När man byter behandling vet man alldrig i förväg vilka biverkningar man får, så det är alltså väldigt svårt att veta i vilken grad man orkar att arbeta i förväg. Jag har trots allt under de här åren klarat av att arbeta 25% på mitt arbete som socialsekreterare, vilket jag är så glad och stolt över. Arbetet innebär för mig även en vikigt social bit. Jag trivs med mina arbetskamrater och de har följt mig och stöttat mig under de här jobbiga åren. Kommer nu Försäkringskassan att sparka ut mig från mitt arbete så är risken stor att jag tappar livsgnistan och ger upp!

  Så mycket var alltså löftet värt som alliansen gav de svårast sjuka om att de inte skulle bli drabbade.

 12. Christer, tänk dig för och var glad att du är frisk. Jag tycker inte synd om dig för lite knäont och att du får betala skatt!

 13. Hej!

  Glad att jag hitta hit! Det är med blandade känslor jag ser ditt inlägg, bedrövad för att vi har misslyckats med att stoppa denna fruktansvärda lag, imponerad och tacksam över att du lyckades lyfta fram frågan i SVTs Rapport på bästa sändningstid. Det var ju precis vad den här frågan behövde, ett nyvaknade.

  Jag hoppas nu att vi blir många, många fler som tar upp kampen mot kränkningarna av sjuka (och alla som kan bli sjuka idag eller imorgon) ! Tillsammans ska vi se till att frågan inte glöms bort utan att den lever vidare och att en ny regering lovar att verkligen riva upp Utförsäkringslagen, och inte bara göra några kosmetiska förändringar.

  Jenny Fjell
  för nätverket RESURS
  Respekt för sjuka och Utsatts Rätt i Samhället

 14. MAN MÅSTE REAGERA MOT DE NYA LAGAR, ALLT ÄR TYST, VART OPPOSITION ÄR? MASSA MEDIA SKULLE TRÄFFA MERA POLITIKER. jAG TROR ATT VI MÅSTE KÄMPA MERA MOT DEN NYA REGLER. oM MAN ÄR SJUK ÄR SJUK ELLER HUR+

 15. Illa riktigt illa. Man sitter här stum av förundran över hur en liten grupp människor så brutalt kan rycka undan mattan för så många människor på en och samma gång.

  Vad är det för fel? solidaritet medmänsklighet existerar sånt ännu?

  Visst finns det dom som fuskar oja men dom finns över allt, där man kan fuska finns dom så är det tyvärr.

  Nå vilka kommer då att klara sig i denna massiva utrensning? Naturligtvis FUSKARNA dom orkar och kan jobba, vilka drabbar detta? Dom SJUKA!!!!

  Verkligen är det så svårt att räkna ut???

  Gräsligt är det riktigt gräsligt.

  Visst ska man povas för arbete de är en bra sak rätt vad det är finns det nått som passar, men det betyder inte att alla sjukskrivna klarar detta och då måste det finnas ett skydd för dessa oavsett om man är ”dödssjuk” eller inte.

  Och beträffande skatter jag betalar med glädje skatt om jag visste att det hjälper äkta sjuka och om det då slinker med en och annan fuskare så låt gå.

  Hur många sattsar på avdrag i deklarationen osv osv

  Och just ja eftersom detta tydligen är extra viktigt. Jag är fullt frisk arbetar heltid peppar peppar bara hoppas man får forsätta vara frisk. Man måste vara fan så frisk för att vara sjuk nu mera.

 16. Jag är själv i en jobbig situation just nu. Jag är dock inte så sjuk som du är så mitt liv är hotat. Jag är ”bara” utbränd och konstigt nog helt förstörd i mitt psyke av detta. Har varit hemma mer än 5 år nu och har just nu en ansökan inne om fortsatt sjukersättning. Handläggaren ringde mig och sa att de intyg som distriktsläkaren skickat inte räckte. Jag skulle alltså bli utförsäkrad 1 september. A-kassa får jag ingen för det får man inte när man varit sjuk så länge. Den förfaller!?
  Soc.bidrag får jag inte heller för min make tjänar mer än vad man får göra, enligt deras normer. Panikångesten kom som ett brev på posten. Men nu verkar det lösa sig för psykologen skriver ytterligare ett intyg.
  Då får jag sjukersättning! Hur den nya är tänkt att fungera vet jag inte, men får väl läsa på.
  Kramar till dig som orkar!


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


Entries och kommentarer feeds.

%d bloggare gillar detta: